• Op naar de
    voor iedereen
  • Schoon
    Heel en veilig

Buiten de raad gesproken: Hoezo verandering ?

LR13jan14 01Je hoort altijd dat je oud begint te worden op het moment dat je terugkijkt naar veranderingen, maar dat geloof ik niet. Ik denk dat ook jongeren wel eens merken dat er een hoop veranderd is in de loop der jaren in hun leven. En dat de snelheid waarmee dingen veranderen best hoog ligt. Nu ben ik het eens met de mensen die zeggen dat niet elke verandering een vooruitgang is. Dat er een hoop negatieve effecten kleven aan bepaalde ontwikkelingen zal ik ook niet ontkennen. Maar, zijn we er nu in al die jaren nou echt op achteruit gegaan ? Dat vraag ik me af.

Ik herinner me nog dat ik op de 2E CNS Lagere School zat in Slikkerveer. Na de middag keken we vaak bij de Groot en van Vliet naar het ter water laten van schepen.. Dat zie je nauwelijks meer. Vrijwel alle scheepwerven zijn langs de rivier verdwenen, maar daar is weer andere industrie voor in de plaats gekomen. Er is zelfs ruimte vrij gemaakt voor woningbouw en recreatie. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ons centrum. Ook daar is veel gebeurd. Oude gebouwen zijn afgebroken en veel winkels hebben een andere locatie gekregen. We hebben ook lang gemopperd dat het mooie oude gemeentehuis werd afgebroken, maar we hebben er nu ook een mooi en modern gemeentehuis voor terug gekregen, voor iedereen.

Veranderingen gaan snel en zonder dat we het ons vaak realiseren, zijn we al weer gewend geraakt aan nieuwe ontwikkelingen. Had u van te voren gedacht dat u nu overal bereikbaar zou kunnen zijn door een klein apparaatje in de palm van uw hand? Heeft u geen mobieltje? Dan bent u één van de uitzonderingen, want bijna iedereen - jong en oud - is tegenwoordig altijd en overal bereikbaar.

Ook op het gebied van klimaat en milieu verandert er veel. Ook binnen onze gemeente gaat er veel veranderen. Er komen meer zonnepanelen op de daken en windmolens in Nieuw Reijerwaard. Dit is allemaal goed voor het milieu, en goed voor het milieu willen we allemaal, maar ‘niet bij ons in de buurt hoor, want....’ Het ene bezwaar na het andere komt voorbij. Ook nu we een nieuw afvalbeleidsplan hebben, ziet men bij voorbaat al alleen maar problemen. En ook het Integraal Accommodatie Plan valt niet in goede aarde... “Waarom is dat nodig?”. Moet dat allemaal wel ?

Ik hoop van harte dat we nu eens een jaar in gaan waar we met gezond verstand en een positieve blik veranderingen tegemoet gaan. Gezonde kritiek is normaal en een goede basis voor nieuwe ontwikkelingen. Negativisme dat nergens op gebaseerd is, werkt contraproductief. Veranderingen houden we niet tegen. Laten we de uitdaging aangaan en het eens proberen. Het zou de wereld een stuk zonniger en positiever maken.

Marcel Huizer
Burgerlid Leefbaar Ridderkerk