Laatste nieuws

Lees hier onze laatste activiteiten in de raad.

Voorzitter,
Een initiatiefvoorstel van 18+ en hoogstwaarschijnlijk gesteund door de voltallige coalitie.

De rijen hebben zich gesloten. Het doel is bereikt. Hoe mooi is dat?

Sinds het begin van Leefbaar Ridderkerk in 2002 werken we als gemeenteraad met 2 organen die los van elkaar het democratische bestuur van onze gemeente regelen. De raad en het presidium. Het Presidium is het enige orgaan waarbij alle fracties uitsluitend door hun fractievoorzitter worden vertegenwoordigd en feitelijk evenveel zeggenschap hebben. Dat is wel zo netjes, ook ten opzichte van kleinere partijen, die in de raad vaak toch wel aan het kortste eind trekken. 18 jaar hebben wij van Leefbaar Ridderkerk volgens deze methodiek gewerkt, ook toen we niet de grootste waren, zonder problemen met overtuigingskracht als enige instrument en vastgelegd in het reglement van orde ( oftewel onze gedragscode).

Maar dat is voor 18+ niet genoeg. Als je je gelijk niet krijgt, dan dwing je dat blijkbaar af door de regels aan te passen. Een beetje vergelijkbaar met een voetbalwedstrijd waar je halverwege de wedstrijd de regels aanpast. En dan dien je een voorstel in waarbij de doel is – ik citeer – “ aan te geven waar het politieke primaat ligt “ …. Oftewel in gewoon Nederlands. Even laten weten wie hier de baas is ! Zo werkt het democratische bestel blijkbaar in Ridderkerk. Diep triest dat Partij 18+ blijkbaar niet in staat is om de andere fracties te overtuigen, maar altijd zijn gelijk moet halen, ongeacht een ander. Dan kies je voor macht in plaats van overtuigingskracht. Je bereid een stuk voor met je achterban, je zwijgt in de raad en je drukt het voorstel door. Als dat de nieuwe methodiek wordt, kunnen we het Presidium beter direct opheffen voorzitter !

Voor ons als Leefbaar Ridderkerk onacceptabel en een zwarte dag voor de Ridderkerse democratie. Zeker als je je realiseert dat dit voorstel ook nog eens gedragen wordt door christelijke partijen, CDA, SGP en CU. Dat was vroeger wel anders, maar tijden kunnen veranderen.

Tegen de fractievoorzitter van 18+ zou ik willen zeggen: Uw doel is bereikt. De oppositie kan naar huis. Leve de democratie in Ridderkerk !