Voorzitter,
Wij willen het groene karakter van Ridderkerk in stand houden, waar mogelijk versterken en toekomstbestendig maken. We willen evenwichtigere keuzes maken over de bestemming van de openbare ruimte.
Deze woorden staan in het voorstel met betrekking tot het ambitiedocument: Groen is onze toekomst.
Ware woorden, Ridderkerk heeft een groen karakter. Dat ervaar ik elke dag als ik de rondes loop met de honden. Groen is het zeker, het onkruid tussen de bestratingen zorgt dat, zeker na de regenval van de afgelopen dagen, sommige straten gewoon nu al een hele groene uitstraling hebben.
Dus wat dat betreft is de ambitie, om de groenste gemeente van het eiland IJsselmonde te worden, nu even al bereikt. In de wijken is er, in tegenstelling wat er staat in de stukken, wel degelijk ook groen en zijn er vele groenbakken. Dat deze achterstallig qua groenonderhoud zijn is ook duidelijk. Van de week kreeg in nog de vraag van een voormalige hovenier of mensen die in het groen werken, wel weten hoe een Hortensia gesnoeid moet worden….In het openbaar groen stond een prachtige plant te bloeien en alleen de overhangende takken uit de bak zijn met een heggenschaar weggehaald waardoor de complete plant verminkt de rest van de zomer door moet brengen. Jammer, men genoot er zo van. Het was een waar visitekaartje in de wijk. Het is maar een voorbeeld en zo zijn er vele te vinden. We dienen dus ook aandacht te houden voor het juiste ambacht van de vaklieden en daarbij dus, goede controle op de geleverde kwaliteit vanuit de gemeente.
Want juist het groen in de straat verdient het om met liefde behandeld te worden. We gaan er vanuit dat er extra aandacht komt om zoveel mogelijk te voorkomen dat er planten verkeerd worden gesnoeid.
Dat een en ander beter gestroomlijnd moet worden en dat de vergroening beter kan is wel duidelijk. Bedrijven, scholen en bewoners de ruimte geven om met initiatieven voor vergroening en initiatieven te komen, klinkt ons als muziek in de oren. Nog mooier zou het zijn als er een toegankelijk platvorm zou komen, waarbij actie en reactie volop aan de orde is. We onderschatten wel eens welke kennis onze eigen inwoners hebben.
Leefbaar Ridderkerk is toch erg benieuwd waar gratis bomen vandaan gehaald kunnen worden. Volgens ons hebben de inwoners van Ridderkerk deze uiteindelijk toch wel gewoon zelf betaald? Vraag aan de wethouder is, is de actie verder ook gemonitord? Naar aanleiding van de vorige actie zijn er namelijk diverse bomen in de openbare ruimte geplant, bij verenigingen neergezet en van 1 weten we dat deze mee verhuisd is naar elders met de vertrokken inwoner. Tevens zijn de geleverde bijna vier meter hoge bomen door velen verkort naar een overzichtelijkere hoogte. Het zijn even de ervaringen die wij met u delen als tip. Verder vinden we vinden het overigens een mooi initiatief!
Voedselbossen, dat klinkt als muziek in de oren. Kruiden, noten en fruit in allerlei inheemse soorten planten en bomen die we vaker in de openbare ruimte zouden kunnen planten. Het groen wordt dan zeker nuttiger. We krijgen dan betere kennis van de natuur en van gezonder voedsel. Echter, vorig jaar had ik heerlijke bramen verzameld in de openbare ruimte, ik dit ook trots deelde. Kreeg ik gelijk een waarschuwing van een medewerker van de Nationale Politie; Weet je wel dat je je schuldig maakt aan kleine stroperij??? Een mooi leermoment om dit ook voor dit stuk mee te nemen. Regel dit goed, voor er aan voedselbossen begonnen wordt! En het voorkomt, dat vele Ridderkers ongewild toch te maken krijgen met handhaving.
Dat het een en ander beter ingeregeld kan worden, er ingespeeld moet worden op het veranderend klimaat is Leefbaar Ridderkerk duidelijk. Dat bomen ‘slechts’ 40 jaar meegaan is zonde. Echter de diversiteit in t oog houden is belangrijk. Meer monumentale bomen zijn mooi, maar ook deze kunnen in 1 klap vernietigd worden als er een blikseminslag in plaats vindt. Het zal lastig zijn, wij zijn geen ecologen. Gelukkig komt er een Ecoloog die het proces zal begeleiden.