Voorzitter,
De subjectieve en objectieve veiligheid binnen de gemeente vergroten. Het klinkt ons als muziek in de oren.
Zich veilig voelen is wat elke inwoner van Ridderkerk als normaal zou moeten vinden. Direct zaken melden als er een onderbuik gevoel is, echter de realiteit is anders. Er gebeurd genoeg in Ridderkerk, men hangt het niet aan de grote klok. Mensen zijn vaak niet meer bereid om aangifte te doen en/of een melding te maken.
Dit Integrale Veiligheidsbeleid dat voor ons ligt beschrijft de prioriteiten op het gebied van veiligheid voor de komende vier jaar. De kaders worden in dit stuk aangegeven en moet vanavond door ons als raad vastgesteld worden en zou ons aandeel moeten zijn om sturing te geven aan de uitvoering van het veiligheidsbeleid. Natuurlijk snappen wij dat er jaarlijks gekeken moet worden naar de prioriteiten, het ook kan voorkomen dat het momentum aanleiding geeft tot andere inzet. Echter missen wij concrete punten, de wil om daadwerkelijk door te pakken. Sterke doelen neer te zetten.
Zoals met betrekking tot ondermijning, het staat al in het stuk. Het is een containerbegrip en lastig grip erop te krijgen. Er bovenop blijven zitten, zoals men ook in de Spaanse Polder doet is de enige optie.
De komende jaren wordt volgens dit stuk de aanpak met betrekking tot drugsoverlast ik citeer; In samenwerking met de politie proberen inzicht te krijgen in de zogenaamde drugslijnen/netwerken in de gemeente en deze aanpakken. Bijzonder, er zou al inzicht moeten zijn en zou dit vol continue bijgesteld moeten worden. Degene die aan drugs grof geld verdienen zitten ook niet stil en komen zeker Ridderkerk niet nieuw binnen.
Lacherig werd er gedaan tijdens de commissie op de vraag wat er exact verstaan wordt onder het middelen gebruik bij jongeren te demotiveren en terugdringen. Helderheid en het benoemen van feiten. Sec het woord middelen kan wel heel ruim genomen worden. Zeker bij een onderwerp als veiligheid zou er serieus mee omgesprongen moeten worden. Voor de komende jaren staan diverse punten benoemd qua aanpak. Natuurlijk begrijpt Leefbaar Ridderkerk dat dit jaarlijks bekeken wordt, dat dit de grote lijnen zijn. Echter staan er geen vernieuwende zaken in, open deuren.
Dito bij het onderwerp Senioren en Veiligheid. Juist deze kwetsbare groep lijkt veelvuldig slachtoffer van onder andere babbeltrucs. Naast voorlichting blijven geven door VRR, politie en ambulancedienst en worden wijkteams betrokken. Maar waarom wordt de wijkagent hier niet veel prominenter naar voren geschoven? De ogen en oren in de wijk.
Een waardevolle aanvulling qua ogen en oren in de wijk, de buurtpreventie, faciliteren staat er in het stuk. Mooi voor Buurtpreventie Slikkerveer die al drie jaar een ruimte probleem heeft, dan gaat dat dus ook opgelost worden. Alle door de buurtpreventies gedane meldingen worden, vanaf nu, correct terug gekoppeld en de achtervang op orde.
Jammer dat dit beleidsplan geen concrete doelstellingen bevat, dit plan geen daadkracht uitstraalt! Dit was de ultieme mogelijkheid om dit uit te stralen en in te zetten op doorpakken!